Mjöd eller honungsvin är två ord för samma sak.

En populär dryck enligt nordisk mytologi. En vild gissning kan vara mjöd och honungsvin.

Det kan smaka riktigt gott med tiden. Mjöd kan du göra hemma om du har rätt utrustning.

Mjöd och honungsvin har fått sig ett rejält uppsving

Alla har inte koll på mjöd. Honungsvin och mjöd används ibland synonymt. Istället för druvor används honung och vatten för att jäsa till mjöd. Mjöd är inget unikt för vikingar eftersom drycken har gjorts världen över i olika kulturer.

Så ligger det faktiskt till. Det finns lite olika namn på det.

Detta behöver du.

Om du är sugen på att brygga viking mjöd hemma ska du se till att ha utrustningen för att göra detta. Du behöver till exempel ha flaskor att tappa upp innehållet.

Mjödjäst

Utöver detta ska du ha vatten, honung och någon form av mjödjäst som mycket väl kan vara vinjäst för att få igång jäsningsprocessen. Fundera hur din tillverkning av mjöd kan komma att se ut. Det är bra det!

Kanske känner du redan till hembryggning-se och deras produkter. Hur lång tid det tar varierar.

Välj produkter ur den prisklass som passar dig. Då är det lika enkelt som att bygga en vinsats och honungen är flytande.

Fundera på det. Koka upp honungen. Se till att ha bra koll från början.

Det brukar bli brå resultat med blomsterhonung. Det kan vara lite trixigt i början. En slickepott kan fungera. Diska ur burkarna snabbt efteråt så att det inte fastnar.

Ha noga koll på temperaturen under tillverkningen

Se också till att du har en termometer som du kan sticka ner i blandningen i ditt jäs-kärl för att veta när du ska tillsätta jästen. Temperaturen måste vara under 30 grader när du tillsätter jästen. Ofta gillar inte jäst värme.

Det tar tid att göra mjöd. Köp färdiga paket så slipper du oroa dig.se pga. Processen skyndas på helt enkelt.

Ingen särskild kork behövs. hur gör man mjöd När det lagras blir det bättre. Ta tid på hur länge du har lagrat det. Vid 6 månader är det en riktig njutning som matchar i stort sett vilket vitt vin som helst, även dyra.

Kanske hade vikingarna rätt ändå? Mjöd när nog det bästa. Man gillar ju olika.

Sedan har du ditt alldeles egna honungsvin!